ΚΗΠΟΣ… ΕΝΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

11o Νηπιαγωγείο

από τη νηπιαγωγό Μαρία Σκορδύλη, διευθύντρια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

Σήμερα, παράδεισο ονομάζουμε κάθε όμορφο τόπο, κυρίως αυτούς με τα πολλά δέντρα, φρούτα, νερά, πουλιά και ηρεμία. Έτσι, αναφέρονται παραδεισένια μέρη, που βρίσκονται μακριά και που δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε. Είναι τις περισσότερες φορές αυτός ο παράδεισος, μία ουτοπία, γέννημα της φαντασίας μας, ένα ευχάριστο όνειρο.

Οι Πέρσες (από τους οποίους προέρχεται η λέξη) ονόμαζαν παράδεισο ένα μεγάλο κήπο με φρούτα, άγρια ζώα και πουλιά, λίμνες , που ανήκε στο βασιλέα τους. Ήταν δηλαδή τόπος ξεκούρασης, τόπος ευτυχίας. Από την Περσική γλώσσα πέρασε η λέξη στους Έλληνες και στην συνέχεια στους άλλους λαούς.

Όλοι από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε έναν κήπο να θυμόμαστε… Σε αυτούς τους κήπους, επίγειους παραδείσους, κρύψαμε τα όνειρά μας, τους θησαυρούς της ψυχής μας, τα πλούτη της καρδιάς μας κι επιστρέφουμε κάθε τόσο κατά την ενήλικη ζωή μας όπου βεβαιωνόμαστε ότι δεν κατασπαταλήθηκαν και είναι εκεί… σταθερά σημεία αναφοράς μας…

Αυτό το δικό μας παράδεισο λοιπόν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, στην αυλή του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες και η ομάδα του “Πράσινου Σχολείου” για να αποτελέσει το δικό μας τόπο και χώρο ονείρου, ζωής κι ευτυχίας όπου τα παιδιά μας θα “κρύψουν” τα δικά τους όνειρα και θησαυρούς…

Επιδιώκοντας να κάνουμε πράξη όσα πρεσβεύει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την εκπαίδευση από και μέσα στο περιβάλλον, την εκπαίδευση για το περιβάλλον και γύρω από αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής των παιδιών μας, καθώς και εκείνης των επομένων γενεών.

Με στόχους τη διαμόρφωση στάσεων και αξιών ώστε οι μαθητές μας να αναπτύξουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον καθώς και διάθεση για ενεργό συμμετοχή στη βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος, καλλιεργούμε τις ικανότητες για τον προσδιορισμό και την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με συμμετοχή. Δίνοντας στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους μα και σε ενεργούς πολίτες τη δυνατότητα ανάληψης δράσης και ενεργού συμμετοχής.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα που αγωνίζεται μεθοδικά να αναδείξει την πραγματική διάσταση για το περιβάλλον και τη ζωή στους νέους ανθρώπους και σε πολίτες: τη διάσταση της Περιβαλλοντικής Παιδείας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα και σε 9 άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της πολυμερούς σχολικής σύμπραξης Comenius “E.U.R.O.P.E.” με κοινούς στόχους κι επιδιώξεις για τους μαθητές μας.

Ελπίζουμε όλη αυτή η δράση να είναι μόνο η αρχή και η συνέχεια να αναδείξει περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους αυριανούς πολίτες…

Ευχαριστούμε θερμά την εθελοντική ομάδα των γεωπόνων του “Πράσινου Σχολείου” για την τόσο δημιουργική συνεργασία, ευχόμενες ο δικός μας σχολικός κήπος να αποτελέσει την αρχή για πολλούς ακόμα κήπους σε σχολεία των Χανίων.