ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ “ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ”!

Ντριιιιν Ντριιιν! Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκέμβρη, αλλά από αρχές Νοεμβρίου είχε χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς για το Πράσινο Σχολείο. Τέσσερις νηπιαγωγοί από διαφορετικά σχολεία του Δήμου Χανίων, συνεργάζονται μαζί μας και συνδιαμορφώνουμε την “ύλη” για την ετήσια δράση του Πράσινου Σχολείου, του “Κήπου τα Μαθήματα”.

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο “Λεκτόριο”, τα μέλη μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τις εκπαιδευτικούς και έγινε μια πρώτη εισαγωγή στην μέχρι τώρα πορεία και τις δράσεις του Πράσινου Σχολείου.  Ακολούθησε μια αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος κι ένας εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων για τη δημιουργία κήπου.

Είναι γεγονός ότι η δημιουργία ενός κήπου στην αυλή του σχολείου απαιτεί προετοιμασία και εξοικείωση με τα φυτά. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες η δεύτερη συνάνταση, σε βιολογικό κτήμα κόντα στην πόλη των Χανίων, όπου οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν, γεύτηκαν και γνώρισαν βότανα και λαχανικά που θα έχουν την ευκαιρία να φυτέψουν στον σχολικό κήπο. Συζητήθηκε ο τρόπος φύτευσης και συγκομιδής των λαχανικών, η προετοιμασία του χώματος, καθώς επίσης παρουσιάσαμε διάφορους τρόπους βιολογικής φυτοπροστασίας και δημιουργίας παρτεριών από ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, για τις διαφορετικές ανάγκες κάθε αυλής.

Στο τέλος της συνάντησης, αποχαιρετήσαμε τις εκπαιδευτικούς με ένα πράσινο ‘δωράκι’ που φυτεύεται, ευχηθήκαμε “Καλές Γιορτές” και δώσαμε ραντεβού την επόμενη χρονιά, για την τρίτη μας συνάντηση που θα ασχοληθούμε με την παιδαγωγική αξιοποίηση του σχολικού κήπου και τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω από αυτόν.