ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΟΓΔΟΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Έχει ειπωθεί ότι άμα θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, πάρε τον δρόμο που είναι αντίθετος στο συνηθισμένο. Έτσι κι εμείς στο Πράσινο Σχολείο, ακόμη και σε περιπτώσεις δύσκολες, προσπαθούμε να σκεφτούμε έξω από το κοινό πλαίσιο, έξω από το κουτί, προκειμένου να υλοποιήσουμε το όραμα μας και τους στόχους μας.

Πως να καταφέρουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο και ένα βοτανόκηπο σε ένα σχολείο για να αναπτύξουμε τη σύνδεση τους με τη διατροφή και να έλθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φυτά, όταν σε αυτό το σχολείο δεν υπάρχει ούτε ένα γραμμάριο χώμα; Πως να καταφέρουμε να μιλήσουμε για τα φυτά στα παιδιά όταν το σχολείο διαθέτει μόνο τσιμέντο και πλακάκια στην μικρή αυλή του που γειτνιάζει με το πεζοδρόμιο και τη βουή των διερχόμενων αυτοκινήτων;

Αντικρύζοντας το 28ο νηπιαγωγείο Χανίων (Μαργουνίου 56) στο κέντρο της πόλης, αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις μας καθώς δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε ότι αυτός ο χώρος ήταν ο χώρος εκπαίδευσης τριάντα μικρών παιδιών. Ήταν προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση, υπήρχε πρωταρχική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και ανάπλαση του χώρου για τη δημιουργία του σχολικού κήπου.

Έχοντας άξιους συμπαραστάτες, τις δραστήριες κι ενθουσιώδεις εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου, Ολυμπία, Ανδρομάχη και Θεανώ αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε ως εθελοντές τους γονείς των παιδιών και να πραγματοποιήσουμε τα σχεδια μας. Οι γονείς ανταποκρίθηκαν άμεσα, κι έφεραν εργαλεία, ξυλοκοπτικά, τρυπάνια, πινέλα για να φτιάξουν ζαρντινιέρες για τα φυτά στην αυλή του σχολείου επαναχρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες. Οι μπαμπάδες έγιναν μια ομάδα κι έκοβαν τα ξύλα και τα έδεναν για να φτιαχθούν οι ζαρντινιέρες, ενώ οι μαμάδες ανέλαβαν να τις βάψουν με διάφορα έντονα χρώματα.

Εν τω μεταξύ, το Πράσινο Σχολείο, επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο κρατώντας στα παιδιά μια λεβάντα, ένα αρωματικό φυτό που άκουσε τα γέλια και τα παιγνίδια τους παιδιών και ήθελε να τα επισκεφθεί για να εγκατασταθεί στην αυλή τους. Τα παιδιά συμφώνησαν να έλθει αλλά να φέρει μαζί της στο σχολείο την οικογένεια της τα αρωματικά φυτά καθώς και τους φίλους της τα λαχανικά και να γίνουν όλοι μια μεγάλη συντροφιά.

Είμαστε πλέον έτοιμοι, όλοι μαζί, την Κυριακή 3 Μαίου, ώρα 11:00, σε μια ανοικτή εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου, τα παιδιά μαζί με τις νηπιαγωγούς, τους γονείς και τους εθελοντές του Πράσινου Σχολείου να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό βοτανόκηπο και λαχανόκηπο. Σας περιμένουμε όλους αυτή τη μέρα γιατί ένα είναι το σίγουρο: Το τοπίο μπορεί να αλλάξει!