Σχολικοί κήποι, εποχικότητα και τοποφαγία

Σχολικοί κήποι, εποχικότητα και τοποφαγία

Γνωρίζουν, άραγε, τα παιδιά πότε φυτεύονται και πότε ωριμάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου μας; Ποια είναι η έννοια της εποχικότητας στην καθημερινή μας διατροφή; Αναζητώντας υλικά για σαλάτα, γιατί αγοράζουμε τομάτες, πιπεριές και αγγουράκια μέσα στο χειμώνα; Μήπως πρέπει να προτιμήσουμε λάχανα, καρότα, παντζάρια, μαρούλια και ρόκα εποχής; Τι καλλιεργείται στην ύπαιθρο και τι, εκτός εποχής, στα θερμοκήπια; Τα φρούτα και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας έχουν καλύτερη γεύση, φρεσκάδα, άρωμα, ποιότητα και θρεπτική αξία όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή.

Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά για την εποχικότητα και την τοποφαγία;

Πώς θα τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να προτιμούμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αλλά και μεταποιημένα προϊόντα της περιοχής που ζούμε; Γιατί να τρώμε ταλαιπωρημένα προϊόντα που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, υποβαθμισμένης αξίας και γεμάτα συντηρητικά; Αυτά τα προϊόντα, ακόμη κι αν έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο, έχουν χάσει σημαντικό ποσοστό της διατροφικής τους αξίας.

Αν μας ρωτούσαν τα παιδιά αν αξίζει να μεταφέρεις φρούτα και λαχανικά από τη μια γωνιά της γης στην άλλη, τι θα λέγαμε; Ποια είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που συντελείται για τη συσκευασία, τη συντήρηση και τη μεταφορά; Τι απαντάμε σε όλα τα παραπάνω;

Η σημασία του σχολικού κήπου

Όλα είναι θέμα παιδείας. Και μάλιστα παιδείας δια του παραδείγματος και της βιωματικής μάθησης. Οι σχολικοί κήποι αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τις αρχές της εποχικότητας και της τοποφαγίας. Μόνο έτσι θα συνδέσουν την διατροφή με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, σεβόμενοι τους κύκλους της φύσης. Μόνο έτσι θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και το νόημα να απολαμβάνουν πεντανόστιμους, ολόφρεσκους καρπούς, πλήρους διατροφικής αξίας.

Η εθελοντική ομάδα του Πράσινου Σχολείου πιστεύει στην αξία της δημιουργίας σχολικών κήπων ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών και για το σκοπό αυτό δραστηριοποιείται εκτεταμένα. Η αξιοποίηση των σχολικών κήπων και η καλλιέργειά τους αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και επένδυση που συντελεί με τον πιο ευεργετικό τρόπο στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και στην αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος.