Δημιουργία σπορείου στο σχολείο

Δημιουργία σπορείου στο σχολείο

Τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε το δικό μας σπορείο για τα σπορόφυτα των ανοιξιάτικων κηπευτικών του σχολείου μας;

H δημιουργία σπορείου αποτελεί το πρώτο βήμα για την προετοιμασία του δικού μας ανοιξιάτικου σχολικού λαχανόκηπου. Για το σχολικό κήπο επιλέγουμε πρώιμη ανοιξιάτικη φύτευση, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για τις σχετικές παιδαγωγικές δραστηριότητες μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Επιπλέον, η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Καλό είναι μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουμε δημιουργήσει το σπορείο μας. Επιλέγουμε το σπόρο που θέλουμε, προτιμώντας τοπικές ποικιλίες της περιοχής μας, και προχωράμε στη δημιουργία του σπορείου.

Συμβουλές για τη δημιουργία σπορείου

  • Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμες βάσεις φυτωρίων (από πλαστικό, φελιζόλ ή ακόμα καλύτερα από οικολογικό κοκοφοίνικα) από κάποιο γεωπονικό κατάστημα ή… να αυτοσχεδιάσουμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε κύπελλα πλαστικά του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής, νάιλον ή τσουβάλια για σκέπασμα. Τα πλαστικά κυπελλάκια, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε νάιλον από την κάτω πλευρά και τρυπάμε για αποστράγγιση, χρησιμοποιώντας συνήθως ένα πυρωμένο καρφί.
  • Προμηθευόμαστε φυτόχωμα, ειδικό για σπορεία, από γεωπονικά καταστήματα ή δημιουργούμε το δικό μας. Μια ενδεικτική συνταγή είναι να αναμίξουμε μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης με pH γύρω στο 6 σε αναλογία 70% στο μίγμα, κομπόστ ή σβησμένη κοπριά 20% και 10% περλίτη ή ψιλή ελαφρόπετρα.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 δακτύλων.
  • Ποτίζουμε το χώμα και τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, σκεπάζουμε και ξαναποτίζουμε ελαφριά με ένα ποτιστήρι που έχει εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού. Οι σπόροι εμπειρικά φυτεύονται σε βάθος 2 φορές το πλάτος τους. Ενδεικτικά, λοιπόν, τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.
  • Εξασφαλίζουμε ζέστη (γύρω στους 20C°) και υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι.
  • Φροντίζουμε αφού φυτρώσουν οι σπόροι, τα μικρά σπορόφυτά να έχουν έκθεση σε ήλιο για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν ενώ το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.
  • Μεταφέρουμε τα σπορεία σε εσωτερικό ζεστό χώρο τα βράδια που έχει κρύο και τα ξαναβγάζουμε τα στον ήλιο το πρωί. Εναλλακτικά, αν τα κρατήσουμε έξω, τα σκεπάζουμε το βράδυ με νάυλον ή αντιανεμικό δίχτυ.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια φυτά φυτρώνουν πιο γρήγορα, για παράδειγμα η ντομάτα, ενώ κάποια άλλα καθυστερούν να φυτρώσουν, όπως η πιπεριά.
  • Ετοιμαζόμαστε για τη μεταφύτευση στο σχολικό κήπο μας περίπου ενάμισυ με δυο μήνες μετά την σπορά ανάλογα το φυτό και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στο σπορείο.

Υπενθυμίζουμε ότι για κάθε έρωτημα που δημιουργείται ακολουθούμε τη στρατηγική “Παρατηρώ – Υποθέτω – Ερευνώ – Πειραματίζομαι – Συμπεραίνω – Παρουσιάζω”.

Έχουμε στο μυαλό μας ότι δημιουργώντας σπορείο δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα μέσω του σχολικού κήπου να παρακολουθήσουν ολόκληρη την πορεία… από τον σπόρο μέχρι την τροφή!

Καλή επιτυχία!

Το άρθρο για τη δημιουργία σπορείου δημοσιεύθηκε από τα Μυστικά του Κήπου και προσαρμόστηκε από το Πράσινο Σχολείο για τα δεδομένα του σχολικού κήπου.