Έφτασε η άνοιξη… τα παιδιά φυτεύουν!

«Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η Ανοιξη που δεν έφερες»
Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής

Μόλις μπήκε η  εαρινή ισημερία για να σηματοδοτήσει τον ερχομό της άνοιξης και τα “χελιδονάκια” σε τέσσερα νηπιαγωγεία στα Χανιά ετοιμάζονται να φτιάξουν  το σχολικό τους κήπο.  Μα πώς εγινε αυτό πραγματικότητα;

Τα σχολεία, λοιπόν, συμμετέχουν στη φετινή δράση του Πράσινου σχολείου «Του Κήπου τα Μαθήματα». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία, η επαφή και η ευαισθητοποίηση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον μέσω της δημιουργίας Σχολικού Κήπου ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα για περαιτέρω δραστηριότητες μέσω σύγχρονων παιδαγικών μεθόδων συνεργατικής μάθησης όπου τα παιδιά γίνονται ερευνητές, αναλαμβάνουν ρόλους και δρουν υπεύθυνα.

Ήδη από το φθινόπωρο, ξεκίνησαν συναντήσεις των μελών μας με τις εκπαιδευτικούς από κάθε σχολείο που ήταν υπεύθυνες για το πρόγραμμα και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων για τη δημιουργία κήπου. Πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση για τα φυτά και για τα βότανα, για τον τρόπο φύτευσης και συγκομιδής των λαχανικών, την προετοιμασία του χώματος, για βιολογική φυτοπροστασία, για τεχνικές ξύλινων κατασκευών ενώ παράλληλα συζητήθηκε διεξοδικά η παιδαγωγική αξιοποίηση του σχολικού κήπου και προτάθηκαν δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω από αυτόν.

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά για ενεργοποιήση των γονέων από το “Πράσινο Σχολείο”, οι οποίοι ενημερώθηκαν σε κάθε νηπιαγωγείο και ανέλαβαν ως εθελοντές την κατασκευή παρτεριών, ζαρντινιερών, οριζόντιων και κάθετων κατασκευών από ανακυκλωμένες ξύλινες παλέτες. Οι μπαμπάδες έφεραν τα εργαλεία και έφτιαξαν τα παρτέρια,  τις ζαρντινιέρες σύμφωνα με το σχέδιο που είχει ετοιμάσει η ομάδα του “Πράσινου Σχολείου” ενώ παράλληλα  οι μαμάδες τις έβαψαν με πολλά ζωντανά χρώματα.  Στη συνέχεια τοποθέτησαν μέσα χώμα και εδαφοβελτιωτικό κομπόστ που πρόσφερε η διαδημοτική επιχείρηση ανακύκλωσης (ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ) στα Χανιά.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για να φυτέψουν τα παιδιά, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς σε κάθε νηπιαγωγείο. Ξεκινά πρώτα το 3ο νηπιαγωγείο Χανίων και φυτεύει Δευτερα 21 Μαρτίου, συνεχίζει το 1ο ειδικό Νηπιαγωγείο Χανίων, το 6ο Νηπιαγωγείο Κυδωνίας Χανίων στις 24 Μαρτίου και κλείνει το 2ο νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου Χανίων στις 30 Μαρτίου. Μετά την ολοκλήρωση της φύτευσης, το πρόγραμμα συνεχίζεται στα σχολεία με την καλλιέργεια και παρακολούθηση του σχολικού κήπου και με την παιδαγωγική αξιοποίηση του μέχρι και τη συγκομιδή στο τέλος της σχολικής χρονιάς.  

Όσο για μας στο “Πράσινο Σχολείο”,  υιοθετούμε απόλυτα τις υποδείξεις του ποιητή  και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τα χελιδόνια στον ερχομό της Άνοιξης που όλοι επιθυμούμε.