Εντυπώσεις από την τρίτη δράση

Φτάνοντας προς το τέλος της σχολικής περιόδου, το “Πράσινο Σχολείο” με πολλούς εθελοντές και πολλά χαμόγελα από τα παιδιά, τις νηπιαγωγούς και τους γονείς πραγματοποίησε την 3η δράση του στο 15ο νηπιαγωγείο Χανίων.

Η ομάδα μαζί με τους εθελοντές κατέφτασε στο 11ο νηπιαγωγείο Χανίων με εργαλεία, ποτιστήρια, σκαλιδάκια και όρεξη για να μεταδώσουν στα παιδιά την αγάπη τους για τα φυτά.

Οι νηπιαγωγοί μαζί με τα παιδιά άρχισαν να αφηγούνται την ιστορία της μοναχικής λεβάντας, που ήθελε την αγάπη και την παρέα των άλλων φυτών. Η ομάδα του “Πράσινου Σχολείου” συνεχίζοντας την μυθοπλασία πρότεινε στα παιδιά να φυτέψουν στο σχολικό τους κήπο και άλλα αρωματικά φυτά, ώστε να κάνουν παρέα στη μοναχική λεβάντα. Έτσι τα παιδιά άρχισαν να φυτεύουν ένα αρωματικό φυτό, το καθένα, στο σχολικό κήπο τους για να δημιουργήσουν μια όμορφη παρέα στη λεβάντα, που ένιωθε μοναξιά. Δυόσμοι, μέντες, ρίγανες, θυμάρια, ελίχρυσα, ματζουράνες, φασκόμηλα και δεντρολίβανα φυτεύτηκαν από τους μικρούς κηπουρούς και όλο το σχολείο πλημμύρισε από αρώματα και χρώματα.

 

Τα παιδιά άγγιζαν το χώμα, μάθαιναν για τις χρήσεις των φυτών και με τα μικρά τους ποτιστήρια πότιζαν τα φυτά τους. Στην απέναντι πλευρά του κήπου, οι εθελοντές και οι γονείς βοηθούσαν τα παιδιά να φυτέψουν ρίγανες σε ποτηράκια για να τις πάρουν σπίτι τους και να τις φροντίσουν. Τέλος, η αξία της ανακύκλωσης ήρθε να επισημανθεί με μια ιδέα των νηπιαγωγών. Έκοψαν πλαστικά μπουκάλια τα γέμισαν με χώμα, φύτεψαν ρίγανες μέσα σε αυτά και τα κρέμασαν στα κάγκελα του σχολικού κήπου. Τι πιο όμορφο από το να συνδυάζεται η ανακύκλωση με πράσινες νότες, στα κάγκελα ενός σχολείου, κάνοντας τα πιο εύπλαστα, σαν να είναι από πλαστελίνη.

Κάπως έτσι κλείνει η τελευταία δράση του Πράσινου Σχολείου για αυτή τη σχολική περίοδο. Ξανά πάλι από Σεπτέμβρη με νέες δράσεις και περισσότερη όρεξη για χρωματιστούς, αρωματικούς σχολικούς κήπους!