Εντυπώσεις από τη δράση στο τρίτο νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών

prasinosxoleio4074

Τι κι αν έβρεχε καταρρακτωδώς όλη την προηγούμενη βδομάδα; Η μητέρα Φύση έκανε το θαύμα της, για να προστατέψει το ταξίδι της μικρής της κόρης, της σοφής Ελιάς, στον καινούργιο προορισμό της, στο 3ο νηπιαγωγείο των Κουνουπιδιανών. Χάρισε λοιπόν ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό που βρήκε τα παιδιά, γεμάτα ενθουσιασμό, τους γονείς, τις δραστήριες νηπιαγωγούς (Βάσω, Εύα, Αρτεμις, Πηγή) και τους εθελοντές του Πράσινου Σχολείου, έτοιμους να ακολουθήσουν την Eλιά στο μαγικό της ταξίδι.

Η σοφή Ελιά διηγήθηκε τις ιστορίες απ’ τα παλιά, από τα αρχαία χρόνια όπου ήταν σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης. Μίλησε πόσο πολύ την θαύμαζαν οι άνθρωποι που την καλλιεργούσαν για τους καρπούς, για το λάδι, για τα κλαδιά ακόμα και για τα φύλλα της. Ένιωθε πολύ περήφανη που οι ποιητές την είχαν εξυμνήσει κι οι ζωγράφοι την επέλεξαν για θέμα στα έργα τους.

Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η ελιά και προσφέρθηκαν να την φυτέψουν στην αυλή του νηπιαγωγείου. Άλλωστε, υπόγραψαν και ένα συμβόλαιο υιοθεσίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να την φροντίζουν. Οι γονείς προθυμοποιηθήκαν και έσκαψαν ένα μεγάλο λάκκο φύτευσης, οι νηπιαγωγοί τοποθέτησαν την ελιά, και τα παιδιά προσέθεσαν χώμα για να την στηρίξουν.

Στη συνέχεια, το μαγικό ταξίδι της ελίτσας συνεχίστηκε σε ένα βιολογικό ελαιώνα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Τα παιδιά, με χτένια και ραβδάκια, μαζεψαν ελιές από τα ελαιόδεντρα, και τις έβαλαν σε ένα σακί για να το πάνε στο ελαιουργείο. Επίσης, άκουσαν με προσοχή πως κλαδεύουν τις ελιές και πως αξιοποιείται το ξύλο της για καύσιμη ύλη αλλά και τα φύλλα της για δημιουργία κομπόστ.


Η παραμονή στον ελαιώνα συνοδεύτηκε και με γευσιγνωσία φρέσκου ελαιολάδου, ελιών, πάστας ελιάς και άλλων εδεσμάτων, με βασικό συστατικό το πολύτιμο ελαιόλαδο. Η ομάδα του Πράσινου Σχολείου χάρισε στα παιδιά μια μικρή ελίτσα για να τη μεταφυτέψουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ τα παιδιά ανταπόδωσαν με μια ζωγραφική με θέμα την ελιά. Συγκινητικές στιγμές!

Κατόπιν, το ταξίδι της σοφής ελιάς μεταφέρθηκε στο “Oικολογικό Eλαιουργείο Καπετανάκη”. Η κυρία Ελένη έδειξε στα παιδιά την αποφύλλωση των ελιών, το σπάσιμο του ελαιόκαρπου, τη δημιουργία ελαιοζύμης και το διαχωρισμό του ελαιολάδου. και τα παιδιά της χάρισαν μια ωραία ζωγραφική τους για να διακοσμήσει το ελαιουργείο της. Έτσι, ολοκληρώθηκε επιτυχημένα το ταξίδι της σοφής Ελιάς και ένα φωτεινό χαμόγελο ικανοποίησης μεταφέρθηκε στα πρόσωπα των παιδιών, των γονιών και των νηπιαγωγών.

Όσο για μας στο Πράσινο Σχολείο, θέλουμε πολύ να συνεχίσουμε το μαγικό ταξίδι των περιβαλλοντικών μας δράσεων. Μακάρι η σοφή Ελιά να μας δώσει λίγη από τη δύναμη της, την αντοχή της, την μακροβιότητα της και την καρποφορία της!