Εντυπώσεις από τη δράση στα νηπιαγωγεία της Χρυσοπηγής

DSC_9403

Τι κι αν λένε “Ποτέ την Κυριακή”, στο “Πράσινο Σχολείο” τέτοια στερεότυπα δεν υπάρχουν. Το Πράσινο Σχολείο διαλέγει τις Κυριακές για να κάνει τα μαγικά του, για να αναποδογυρίσει τα τραπέζια του εφησυχασμού και της απραξίας και να μεταφέρει τα παραμύθια, από τα όρια του άπιαστου, στο πεδίο της πραγματικότητας.

-Αμπρα κατάμπρα, Χρυσοπηγή!

Το “Πράσινο Σχολείο” πήρε λοιπόν το μαγικό ραβδάκι του και μεταμόρφωσε τους Μικρούς Πρίγκηπες του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Χρυσοπηγής σε Μικρούς Κηπουρούς. Καλωσόρισαν τη λεβάντα του παραμυθιού και υποδέχτηκαν με τιμές την μεγάλη οικογένεια των αρωματικών φυτών και υπόγραψαν συμβόλαια υιοθεσίας . Κάθε παιδί φυτεύοντας, ανέλαβε την ευθύνη ενός αρωματικού φυτού κι έγινε ζευγάρι μαζί του. Πάνω στην πίστα του βοτανικού κήπου, ο Γιώργος χόρεψε με τη λέβαντα, η Μαρία με το φασκόμηλο , η Χρίστίνα με το θυμάρι και μαζί με τα άλλα διαλεχτά ζευγάρια ξεδίπλωσαν τις πιο όμορφες φιγούρες της κηπουρικής τέχνης.


Από κοντά κι οι νηπιαγωγοί του σχολείου, η Ντίνα, η Άννα και η Δέσποινα, γεμάτες ενέργεια και φαντασία, αποτελούσαν την πυξίδα, το φωτεινό οδηγό της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Παίξανε παιχνίδια περιβαλλοντικής κατεύθυνσης με τα παιδιά ενώ ανάμεσα από τα αρωματικά φυτά των παιδιών, φυτέψανε ρογδιές ώς σύμβολο καλοτυχίας και καρποφορίας. Ναι, είναι αλήθεια! Με τέτοιες εκπαιδευτικούς δεν ανησυχούμε καθόλου. Τα όνειρα των παιδιών θα έχουν καλή τύχη στο μέλλον και θα καρποφορήσουν σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον.


Αλίμονο, μη ξεχάσουμε και τους γονείς! Ο Λεονάρντο, ο Γιώργος, η Μαρία, ο Μάμας και τόσοι άλλοι όργωσαν, έσκαψαν, μετέφεραν πέτρες και χώματα, έκοψαν παλέτες και τις έβαψαν με χρώματα. Έγιναν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους! Φύτεψαν και τα φυτά του λαχανόκηπου: μαρούλια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια και άλλα χειμωνιάτικα λαχανικά κι ανέλαβαν την ευθύνη της καλλιέργειας μέχρι την παραγωγή. Δεν έμειναν μόνο εκεί, καθώς έφεραν φαγητά, γλυκά και ποτά και μεταμόρφωσαν τη δράση του Πράσινου Σχολείου σε γιορτή.

Ας τελειώσουμε τώρα με τα δικά μας, τα πράσινα και σχολικά! Εμείς, οι εθελοντές του “Πράσινου Σχολείου”, μετά το τέλος της δράσης, φορέσαμε το πιο μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης και ενθουσιασμού. Ασυναίσθητα, κοιτάξαμε ψηλά, στο συννεφιασμένο ουρανό και αναρωτηθήκαμε μήπως το σύμπαν μας κρύβει μια μεγάλη συνωμοσία. Έχει ειπωθεί, άλλωστε, ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμοτούν για να γίνει πραγματικότητα…Για άλλη μια Κυριακή, ο νόμος του σύμπαντος επιβεβαιώθηκε.. Και έπεται συνέχεια…