Δημιουργία φθινοπωρινού λαχανόκηπου στο σχολείο

Φθινοπωρινός Λαχανόκηπος

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι αυλές γεμίζουν από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών. Aνάμεσα από τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, τι πιο όμορφο να ξεπροβάλλει στο σχολείο κι ένας μικρός φθινοπωρινός λαχανόκηπος. Πεδίο μάθησης, δημιουργίας, και επαφής των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.

Τι χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα φθινοπωρινό λαχανόκηπο στο σχολείο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θα χρειαστείτε ένα μικρό χώρο με χώμα στην αυλή του σχολείου, 15 με 20 τετραγωνικά είναι αρκετά για να φτιάξετε το λαχανόκηπο σας. Αν δεν έχει βρέξει μέχρι τη φύτευση, ποτίστε το χώμα και σκάψτε το για να γίνει αφράτο. Προσθέστε κομπόστ και κοπριά για να γίνει πιο γόνιμο.

“Κι αν η αυλή μας δεν έχει χώμα;”

Κανένα πρόβλημα. Βρείτε παλιές παλέτες, κόψτε τις και φτιάξτε τις δικές σας ζαρντινιέρες. Βάψτε τις, επενδύστε τις με γεωύφασμα στο εσωτερικό, προσθέστε μέσα χώμα και φυτόχωμα. Είστε έτοιμοι να φυτέψετε!

Θα βοηθήσουν όλοι. Παιδιά, Εκπαιδευτικοί, γονείς και παππούδες. Ενεργοποιείστε όλη την κοινότητα του σχολείου. Ας γίνουν όλοι μια ομάδα. Οι μπαμπάδες μπορούν να σκάψουν και να προετοιμάσουν το εδάφος ή να κόψουν τις παλέτες κι οι μαμάδες να βάψουν και να επενδύσουν τις παλέτες. Τα παιδιά θα φυτέψουν, θα ποτίσουν, θα πιάσουν το χώμα χωρίς να ανησυχούν πως θα λερωθούν. Οι νηπιαγωγοί θα συντονίσουν αυτό το μικρό μελίσσι του σχολικού κήπου κι όλοι μαζί θα εργαστούν για τον κοινό σκοπό: τον σχολικό κήπο.

Ποια κηπευτικά χρησιμοποιούμε στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο;

Μην προσπαθήσετε να βάλετε πολλά φυτά και πελαγώσετε. Για πρακτικούς λόγους είναι σημαντικό να επιλέξουμε μία μικρή ομάδα φυτών, η οποία θα καλύψει τους βασικούς εκπαιδευτικούς μας σκοπούς. Στο Πράσινο Σχολείο έχουμε καταλήξει στα πέντε βασικά φυτά που χρησιμοποιούμε για τον φθινοπωρινό λαχανόκηπο.

Μαρούλι, Λάχανο, Σπανάκι, Πατζάρι και Καρότο

Τα μαρουλάκια και τα λάχανα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά τις σαλάτες. Το σπανάκι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πίτες, αλλά και μαγειρεύεται. Το πατζάρι και το καρότο είναι υπόγειοι βολβοί που βγαίνουν από το χώμα και εντυπωσιάζουν τα παιδιά με το κόκκινο και πορτοκαλί τους χρώμα.

Βασικές συμβουλές για τη φύτευση των φθινοπωρινών κηπευτικών

  • Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για τα κηπευτικά μας, είτε φυτεύουμε στο χώμα είτε σε ζαρντινιέρες.
  • Εξασφαλίζουμε θέση στον κήπο με καλή στράγγιση, δηλαδή να φεύγει το νερό και να μην λιμνιάζει προκειμένου να μη σαπίσουν τα φυτά μας. Αν έχουμε φυτέψει σε ζαρντινιέρες, τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλου 2-3 εκατοστών στη βάση τους για να εξασφαλίζουμε καλή στράγγιση.
  • Ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα στην αρχή του φθινοπώρου και στη συνέχεια προσαρμόζουμε το πότισμα μας μέσα στο χειμώνα ανάλογα με τις βροχές.
  • Ενσωματώνουμε στο χώμα κατά τη φύτευση καλά χωνεμένη κοπριά και προσθέτουμε κάθε 20-30 μέρες 1-2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα για την ανάπτυξη και καρποφορία των λαχανικών μας.
  • Φροντίζουμε να προστατεύουμε τα λαχανικά μας από τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, προσθέτοντας στάχτη γύρω από τα φυτά ή δημιουργώντας παγίδες σαλιγκαριών με άδεια κεσεδάκια γιαουρτιού στα οποία προσθέτουμε μπύρα.

Οι μέρες θα περάσουν γρήγορα. Τα φυτά θα μεγαλώσουν με τη φροντίδα των παιδιών και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Σαλάτες, πίτες, μαγειρευτά φαγητά με τη βοήθεια των γονιών σε μια γιορτή των λαχανικών που μπορεί να διοργανωθεί στο σχολείο. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και θα απολαύσουν ολόφρεσκους καρπούς, πλήρους διατροφικής αξίας.

Μη φοβηθείτε λοιπόν και οργανωθείτε

Ενημερώστε τους γονείς και ζητήστε εθελοντές για την κατασκευή. Ορίστε ημερομηνία που θα φυτεύσετε τον σχολικό κήπο σας, η ιδανική περίοδος είναι στα μέσα Οκτωβρίου. Χρησιμοποιείστε ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά.

Κι άλλοι είχαν ενδοιασμούς, ακόμα και χωρίς εμπειρία προχώρησαν και τα κατάφεραν. Και τώρα συνεχίζουν κάθε χρονιά να φυτεύουν τον σχολικό τους κήπο. Ήρθε κι η δική σας ώρα. Καλή επιτυχία λοιπόν, στους νέους κηπουρούς! Καλή χρονιά σε όλους τους σχολικούς κήπους!