Πέντε αρωματικά φυτά για τον σχολικό κήπο

Πέντε αρωματικά φυτά για το σχολικό κήπο

Στο σχολικό κήπο μπορούμε πολύ εύκολα να συμπεριλάβουμε ένα μικρό βοτανόκηπο. Τα παιδιά αγαπούν τα αρωματικά φυτά για τα αιθέρια έλαια που περιέχουν, αλλά και την φυσική ομορφιά που προσφέρουν στο σχολικό χώρο. Μελετώντας τα αρωματικά φυτά, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν χρήσεις στην καθημερινή ζωή, τη μαγειρική, σε συνταγές της κουζίνας, για αφεψήματα, για φαρμακευτικούς σκοπούς, για καλλυντικά, μέχρι για εντομοδιωκτικούς σκοπούς σε οικιακή χρήση.

Ποια αρωματικά φυτά χρησιμοποιούμε στο σχολικό κήπο;

Είναι άλλωστε τόσα πολλά! Είναι αναγκαίο αρχικά και για πρακτικούς λόγους, να επιλέξουμε μια μικρή ομάδα φυτών για να καλύψει τους βασικούς εκπαιδευτικούς μας σκοπούς. Σταδιακά, ο σχολικός κήπος μας θα εμπλουτιστεί με περισσότερα αρωματικά φυτά, καθώς τα παιδιά θα εξοικειώνονται με αυτά.

Το Πράσινο Σχολείο, μέσα από την εμπειρία των δράσεων του τα τελευταία χρόνια, έχει καταλήξει σε πέντε συγκεκριμένα αρωματικά φυτά για να αποτελέσουν τη βασική ομάδα ενός μικρού βοτανόκηπου.

ΛεβάνταΔυόσμος, Δενδρολίβανο, Ρίγανη και Φασκόμηλο.

Αυτή η μικρή ομάδα φυτών καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες για τα αρωματικά φυτά και για το σχολικό κήπο, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολα στην καλλιέργεια και δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να ευδοκιμήσουν. Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο αξιοποίησης από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της γνωριμίας των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρωματικά φυτά;

Τα παιδιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τους γονείς, μπορούν να αξιοποιήσουν τα παραπάνω αρωματικά φυτά για:

  • Αρωματισμό σε σαλάτες, πίτες και φαγητά χρησιμοποιώντας το δυόσμο, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο, όλα ενταγμένα στο πλαίσιο μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
  • Αφεψήματα με αποξηραμένα φύλλα του φασκόμηλου και του δυόσμου με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
  • Εντομοδιωκτικά προϊόντα με αποξηραμένα άνθη λεβάντας και κλαδιά ανθισμένου φασκόμηλου για προστασία από το σκόρο στις ντουλάπες, καθώς επίσης μυρμήγκια και έντομα στα αποθηκευμένα τρόφιμα.
  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας και δυόσμου για τον αρωματισμό του χώρου της τάξης ή του υγρού καθαρισμού του πατώματος.

Βασικές συμβουλές για τη φύτευση των αρωματικών φυτών

  • Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης για τη λεβάντα, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και ημισκιερές για το δυόσμο και τη ρίγανη.
  • Φροντίζουμε να έχουν καλή αποστράγγιση ειδικά αν τα φυτέψουμε σε γλάστες ή ζαρντινιέρες και τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλου 2-3 εκατοστών στη βάση τους.
  • Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, δυο-τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και το χειμώνα 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν βρέχει.
  • Καλό είναι να βάζουμε βιολογικό λίπασμα ανάπτυξης μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Τα αρωματικά φυτά προσφέρουν ένα ιδιαίτερο καλλωπιστικό στοιχείο στο σχολικό κήπο, μια όμορφη εικόνα που θα αντικρίζουν καθημερινά τα παιδιά. Ξεκινήστε, λοιπόν, σήμερα κιόλας, τη φύτευση ενός μικρού βοτανόκηπου στο σχολείο σας!

Καλή επιτυχία!