Δημιουργία ανοιξιάτικου λαχανόκηπου στο σχολείο

Δημιουργία ανοιξιάτικου λαχανόκηπου

Η άνοιξη έφτασε, όλη η φύση ανθίζει και τα παιδιά βγαίνουν στις αυλές γεμάτα ζωντάνια και χαρούμενη διάθεση. Ώρα για να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε τον κήπο του σχολείου μας. Ένας χώρος 20τ.μ. είναι αρκετός για να δημιουργήσουμε τον σχολικό μας κήπο που θα αποτελέσει εξαιρετικό πεδίο μάθησης, δημιουργίας, και επαφής των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.

Τι θα χρειαστούμε για τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο στο σχολείο;

Καταρχήν, θα χρειαστούμε τους εθελοντές: μπαμπάδες και μαμάδες που θα προετοιμάσουν και θα σκάψουν το χώμα για να γίνει αφράτο, ώστε να φυτέψουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά. Αν δεν υπάρχει χώμα και κήπος στο σχολείο, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ζαρντινιέρες από ξύλινες παλέτες που επενδύουμε με γεωύφασμα εσωτερικά για να συγκρατούν το φυτόχωμα που θα προσθέσουμε. Μπορούμε να βάψουμε με ζωντανά χρώματα τις παλέτες και να ζωγραφίσουμε μαζί με τα παιδιά. Όταν όλα είναι έτοιμα, τα παιδιά θα φυτέψουν, θα ποτίσουν, θα πιάσουν το χώμα χωρίς να ανησυχούν πως θα λερωθούν. Οι εκπαιδευτικοί από κοντά, θα οργανώνουν και θα συντονίζουν την υπέροχη προσπάθεια δημιουργίας του σχολικού κήπου.

Ποια κηπευτικά θα φυτέψουμε στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο;

Όπως και στον φθινοπωρινό σχολικό κήπο, για πρακτικούς αλλά και εκπαιδευτικούς λόγους, είναι σημαντικό να επιλέξουμε μία μικρή ομάδα φυτών για να καλλιεργήσουμε. Η ομάδα του Πράσινου Σχολείου, προτείνει πέντε βασικά φυτά που χρησιμοποιούμε για τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο:

Ντομάτα, Πιπεριά, Κολοκύθι, Φράουλα και Μαρούλι

Η ντομάτα είναι το πιο γνωστό λαχανικό και πολύ αγαπημένο και στα παιδιά. H πιπεριά προσφέρει καρπούς σε διάφορα χρώματα και σχέδια, πολύ ελκυστικά καθώς καλλιεργείται στον κήπο. Το κολοκύθι μαγειρεύεται βραστό, τηγανητό, ψητό, σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό για σαλάτες που φυτεύεται σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ η φράουλα είναι πολύ λαχταριστό και εντυπωσιακό φρούτο μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι

Συμβουλές για την φύτευση και την καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου

  • Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για την φύτευση της τομάτας, της πιπεριάς και του κολοκυθιού και ημισκιερές θέσεις για την φύτευση του μαρουλιού και της φράουλας.
  • Εξασφαλίζουμε θέση στον κήπο με καλή στράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό και να μη σαπίσουν τα φυτά μας, κατά το πότισμα.
  • Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα, μέσα στην άνοιξη και 3-4 φορές τη βδομάδα (κάθε 2 μέρες) τις μέρες του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
  • Προσθέτουμε κάθε 20 μέρες 1-2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα για την ανάπτυξη και καρποφορία των λαχανικών μας.
  • Τα φυτά θα μεγαλώσουν με τη φροντίδα των παιδιών και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Συγκομίζουμε πρώτα τα μαρούλια, τις φράουλες και τα κολοκύθια 1,5-2 μήνες μετά την φύτευση και αργότερα τις πιπεριές και τις ντομάτες. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές του σαλάτες σαλάτες, και με τη βοήθεια των γονέων μπορούν να απολαύσουν νοστιμότατες πίτες και μαγειρευτά φαγητά σε μια γιορτή των λαχανικών που μπορεί να διοργανωθεί στο σχολείο.