Οι δράσεις του Πράσινου Σχολείου για τη σχολική χρονιά 2017-18

Πράσινο Σχολείο, δράσεις 2017-18

Πάλι εδώ στις σχολικές αυλές! Επιστρέψαμε με χαμόγελο και αισιοδοξία και συνεχίζουμε την εθελοντική μας δράση. Ναι, θα τον αλλάξουμε τον κόσμο! Θα φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, μέσα από σχολικούς κήπους και ανοικτές δράσεις στην κοινωνία. Για τη φετινή σχολική χρονιά, προσφέρουμε λαχανοκομικά φυτά και φυτόχωμα για τη φύτευση των σχολικών κήπων, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία και τη συντήρηση των σχολικών κήπων. Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, φθινοπωρινούς λαχανόκηπους σε τέσσερα σχολεία του Νομού Χανίων:

4ο Νηπιαγωγείο Κισσάμου,
3ο Νηπιαγωγείο Χανίων,
11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και
15ο Νηπιαγωγείο Χανίων

Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί: όλοι μια ομάδα!

Συμμετέχουν όλοι σε αυτή την υπέροχη προσπάθεια. Παιδιά, Εκπαιδευτικοί, γονείς και εθελοντές. Όλοι μια ομάδα. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενεργοποιούνται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ορισμένα σχολεία έφτιαξαν ζαρντινιέρες, αλλού έσκαψαν τον κήπο, αλλού φύτεψαν σε παλέτες. Τα παιδιά, δεν φοβήθηκαν το χώμα μήπως λερωθούν. Έσκαψαν με τα χέρια τους, φύτεψαν τα λαχανικά, πότισαν. Κι οι νηπιαγωγοί από κοντά, οργάνωναν και υλοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο.

Φυτεύουμε το σχολικό κήπο με τα κατάλληλα λαχανικά

Ο σχολικός κήπος αποτελεί ένα πεδίο βιωματικής μάθησης για τα παιδιά, ένα μικρόκοσμο επαφής με το φυσικό περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα φυτά και τα λαχανικά, να παίξουν, να δημιουργήσουν και να εξοικειωθούν με μία σειρά από εκπαιδευτικά θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις φυσικές επιστήμες. Φυτεύουμε είδη λαχανικών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι σχετικά εύκολα για να καλλιεργήσουν τα παιδιά. Μαρουλάκια και λάχανα, για να γνωρίσουν τις σαλάτες. Σπανάκι, για να φτιάξουμε νόστιμες πίτες και μαγειρευτά. Ακόμα, πατζάρι και καρότο, υπόγειοι βολβοί που εντυπωσιάζουν τα παιδιά με το κόκκινο και πορτοκαλί τους χρώμα.

Μεταφέρουμε τη δράση εκτός σχολείου, στο σπίτι

Εκτός από τα λαχανικά που φυτεύτηκαν στο σχολείο, κάθε παιδί πήρε από ένα φυτό μαρουλιού μαζί με φυτόχωμα, αφού έφτιαξε το γλαστράκι του από ανακυκλώσιμα υλικά, για να καλλιεργήσει στο σπίτι μαζί με τους γονείς του. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρεται η δράση και εκτός σχολικού χώρου.

Το Πράσινο Σχολείο συνεχίζει

Συνεχίζουμε λοιπόν, να ενθαρρύνουμε, να προσφέρουμε, να συμβουλεύουμε! Από κοντά, παρακολουθούμε τους σχολικούς λαχανόκηπους και δίνουμε συμβουλές μέχρι και τη συγκομιδή. Και την άνοιξη, θα είμαστε πάλι μαζί για να προσφέρουμε φυτά και να φτιάξουμε και τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο. Μαζί στον σχολικό κήπο όλη τη διάρκεια της χρονιάς!