Προστασία φυτών στον σχολικό κήπο

Προστασία φυτών στον σχολικό κήπο

Στο μικρό σχολικό κήπο που φτιάξαμε, τα μαρουλάκια, το σπανάκι, τα λάχανα και τα υπόλοιπα κηπευτικά “απειλούνται” από ζιζάνια, σαλιγκάρια, έντομα και παγετό, όμως εμείς μαζί με τα παιδιά μπορούμε να τα προστατεύσουμε ακολουθώντας μερικές απλές καλλιεργητικές εργασίες. Είναι μία ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν για την προστασία των φυτών και να συμμετάσχουν με τους εκπαιδευτικούς στην προστασία των φυτών και τη φροντίδα του σχολικού κήπου.

Ζιζάνια

Τα ζιζάνια είναι ανεπιθύμητα χόρτα που φυτρώνουν γύρω από τα κηπευτικά. Mε μικρά σκαλιστηράκια τα παιδιά, βγάζουν και απομακρύνουν τα χορταράκια που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κηπευτικών, απορροφώντας νερό και θρεπτικά συστατικά.

Σαλιγκάρια

Tα σαλιγκάρια μασουλάνε και τρώνε τα τρυφερά λαχανικά. Τα παιδιά μπορούν να φέρουν στάχτη από το τζάκι του σπιτιού και να την τοποθετούν γύρω από τα φυτά, ώστε να δημιουργήσουν ένα οικολογικό τείχος που δεν μπορούν να προσπελάσουν τα σαλιγκάρια. Να σημειώσουμε ότι η στάχτη απομακρύνεται εύκολα με τη βροχή, οπότε θα χρειαστούν συχνές επαναλήψεις.

Έντομα

Tα έντομα κολλάνε στα φύλλα των κηπευτικών και τρώνε ή απομυζούν τους χυμούς τους. Τα παιδιά μπορούν να ανακατεύσουν 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουν με ένα μικρό ψεκαστηράκι τα φυτά για να αντιμετωπίσουν προληπτικά για τα έντομα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες.

Παγετός

Κατά την περίοδο τον χειμώνα, υπάρχουν νύχτες όπου (ανάλογα με την περιοχή) η θερμοκρασία πέφτει στους 0 °C ή και χαμηλότερα. Το έδαφος έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το νερό παγώνει και έτσι το φυτό δεν μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά με τις ρίζες του, ενώ παράλληλα τα τοιχώματα των κυττάρων του φυτού κινδυνεύουν να σπάσουν και να καταστραφούν. Για να προστατεύσουμε τα φυτά μπορούμε να τοποθετήσουμε αντιανεμικά δίχτυα ή σακούλες τα οποία θα τα βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στο κρύο.

 

Πραγματοποιώντας τις απλές αυτές εργασίες, τα παιδιά μαθαίνουν για τα φυτά και τη φροντίδα τους, προάγεται η συνεργασία και η λειτουργία σε ομάδες, απολαμβάνουν τη χαρά της προσπάθειας και του κοινού στόχου, αναπτύσσονται στοιχεία του χαρακτήρα τους όπως υπευθυνότητα και συνέπεια, καθώς επίσης αποκτούν βιωματικές εμπειρίες που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της δικής τους παρέμβασης.

 
Καλή επιτυχία!